«حمایت از کالای ایرانی»
«حمایت از کالای ایرانی»
(تمامی مصاحبهها، مستند است؛ در این گزارش سعی شده تا مصاحبهها بدون دخل و تصرف و بهدور از هر گونه حب و بغض بیان شده و نتیجهگیری و قضاوت به دستگاههای ذیصلاح سپرده شود)
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی گلشن، حوالی ساعت 17 دوشنبه 28 آبان 1397 یک خانم 34 ساله در استخر فجر طبس دچار حادثه میشود؛ حادثهای که دربارهی آن حرفهای ضد و نقیض فراوانی گفته شده و زوایای پنهان و پیچیدهای دارد.
* همه چی آرومه!!!
آنطور که رئیس اداره ورزش طبس گفته، سیانس «عمومی» این استخر ساعت 17:02 آغاز، و وقوع حادثه ساعت 17:05 به اورژانس اطلاع داده شده است. یعنی براساس این گفته، حادثه بین ساعت 17:02 تا 17:05 اتفاق افتاده است؛ به عبارت دیگر، این خانم، طی مدت 3 دقیقه به محل استخر رسیده، وارد آب شده، دچار حادثه شده، توسط ناجیان از آب خارج شده، عملیات احیای قلبیریوی توسط ناجیان آغاز شده، و با اورژانس تماس گرفته شده است؛ چه سرعت عملی! آفرین به این ناجیان ماهر و سریع! همه چی آرومه!!!
* از زاویهای دیگر
اما حالا حادثه را از زاویهای دیگر مینگریم؛ براساس گفتهی یکی از شاهدان عینی، فرد حادثهدیده ابتدا توسط یکی از شناگران رؤیت و سپس توسط ناجی به بیرون کشیده شده است.
شناگری که از نزدیک شاهد این واقعه بوده در گفتوگو با خبرنگار گلشن اظهار داشت: وقتی به سمت قسمت عمیق حرکت کردم، متوجه وجود کفِ غیرمعمول بر روی آب شدم که این موضوع موجب توجه و حساسیت من شد و هنگامی که بیشتر دقت کردم، متوجه شدم فردی بدون حرکت در زیر آب است که پس از آن فرد غرق شده توسط یکی از ناجیان از آب خارج شد.
اورژانس طبس میگوید زمان تماس با اورژانس، ساعت 17:05 است و در همان دقیقه، آمبولانس به سمت محل حادثه حرکت کرده که در این موضوع تناقضی وجود ندارد.
همچنین اورژانس اعلام کرده که آمبولانس ساعت 17:07 به محل استخر رسیده، ساعت 17:24 مجدداً به سمت بیمارستان به راه افتاده، و ساعت 17:27 به بیمارستان رسیده است. فعلاً از عملکرد اورژانس در جریان این حادثه میگذریم.
* انجام عملیات احیا توسط یکی از شناگران
براساس آنچه یکی دیگر از شاهدان عینی به خبرنگار گلشن گفته، پس از بیرون کشیدن فرد حادثهدیده از آب توسط یکی از ناجیان و پیش از رسیدن اورژانس، عملیات احیای قلبیریوی (یا CPR) فرد حادثهدیده، توسط یکی از شناگران و از نیروهای بیمارستان طبس - و نه توسط ناجیان - انجام شده و ظاهراً ناجیان علیرغم آموزشهایی که دیده بودند، هنگام بحران نتوانستند آنطور که باید و شاید، آموزشهای خود را در عرصه عمل بهکار بندند.
نکتهی دیگر؛ در بیانیهای که از سوی اداره ورزش طبس منتشر شده، آمده که ناجیان بلافاصله متوجه حادثه شده و بدون فوت وقت فرد حادثهدیده را به بیرون آب کشانده و عملیات احیا را آغاز کردهاند؛ سؤال! منظور از «بدون فوت وقت» چه مدت است؟ از نظر علمی و پزشکی چند ثانیه یا دقیقه طول میکشد تا یک خانم جوان 34 ساله که غرق شده، به حالت بیهوشی و اغما درآید؟
* رئیس ادارهی ورزش طبس: فرد حادثهدیده کمتر از یک دقیقه زیر آب بوده است
رئیس اداره ورزش طبس که پیشتر دربارهی این حادثه، بیانیهای صادر کرده است، در گفتوگو با خبرنگار گلشن ضمن دفاع جدی از عملکرد ناجیان اظهار داشت: برای بررسی دقیق تمامی زوایای پنهان این حادثه، از همان شب وقوع حادثه جلسات متعددی را برگزار کردیم که این جلسات تا امروز نیز ادامه داشت و ما مطمئن هستیم که فرد حادثهدیده کمتر از یک دقیقه زیر آب بوده است.
حسین قدیمی در توضیح این مطلب افزود: ساعت 17:02 بهعنوان زمان آغاز سیانس که پیشتر در بیانیهی اداره ورزش اعلام شده، در واقع زمان بازگشایی درب رختکن به سمت سالن اصلی استخر است؛ یعنی پیش از آن افراد لباس عوض کرده و دوش گرفتهاند و آمادهی ورود به داخل آب هستند؛ که طی این مدت این فرد وارد آب شده، دچار حادثه شده، از آب بیرون کشیده شده، عملیات احیای قلبیریوی توسط ناجیان آغاز شده و همزمان در ساعت 17:05 با اورژانس نیز تماس گرفته شده که این نشانهی مهارت و سرعت عمل ناجیان است؛ یکی از ناجیان حاضر در محل حادثه، 7 سال و دیگری 5 سال سابقهی کار دارند و هر سال مجدداً در دورهی آموزشی شرکت میکنند و طی آزمونهای بسیار سخت عملی، گواهینامه میگیرند.
* رئیس اداره ورزش طبس: فرد حادثهدیده هنگام بیرون کشیدن از آب زنده بوده است
وی در پاسخ به این سؤال خبرنگار گلشن که «براساس نظر پزشکان، باید حتماً فرد 5 تا 7 دقیقه زیر آب باشد تا به حالت اغما و مرگ مغزی درآید و کمتر از 5 دقیقه چنین چیزی ممکن نیست؛ چگونه این فرد در کمتر از یک دقیقه دچار مرگ مغزی شده است؟»، تصریح کرد: بله؛ براساس آنچه ما از پرسنل بیمارستان شنیدهایم، اگر فرد 10 تا 15 دقیقه دچار غرقشدگی باشد، منجر به مرگ مغزی میشود؛ اما این فرد وقتی از داخل آب به بیرون کشیده شده، زنده بوده، علائم حیاتی داشته، دارای نبض بوده، نفس میکشیده و حتی اصطلاحاً عق میزده است و میتوانید این موضوع را از پرستار بیمارستان که آنجا حضور داشته سؤال کنید.
خب! از طولانی شدن مطالب خسته نشوید! تازه موضوع دارد به جاهای حساستر میرسد! با پرستار حاضر در محل حادثه هم مصاحبه کردیم.
* پرستار حاضر در صحنهی حادثه: حادثهدیده فاقد هرگونه علائم حیاتی بود
پرستار حاضر در محل حادثه با بیان اینکه این فرد هنگام بیرون کشیده شدن از آب، زنده نبوده و خروج مواد غذایی از دهان هنگام ماساژ قلبی، «عق» محسوب نمیشود، میگوید: تازه وارد استخر شده بودم که به یک باره فریاد زدند همه از داخل استخر خارج شوند؛ وقتی متوجه شدم که فردی دچار غرقشدگی شده است، برحسب وظیفهی انسانی به سمت این فرد که تازه از آب بیرون کشیده شده بود دویدم و خود را به بالای سرش رساندم و دیدم که ناجیان سعی در انجام عملیات احیای قلبیریوی دارند؛ خود را معرفی کردم و بلافاصله علائم بیمار را بررسی کردم؛ چهرهاش مثل گچ سفید بود؛ نبضش را چک کردم، نبض نداشت؛ گوشم را مقابل بینیاش بردم، اصلاً نفس نمیکشید؛ بلافاصله با کمک یکی از ناجیان، شروع به انجام عملیات احیای قلبیریوی کردیم؛ من ماساژ قلبی میدادم و ناجی هماهنگ با من و در زمانهای لازم، تنفس مصنوعی میداد؛ یک نفر هم بهصورت دائم نبضش را چک میکرد.
وی ادامه داد: من هزار بار احیای قلبیریوی انجام دادهام و تجربهی زیادی در این زمینه دارم؛ خروج محتویات ریه و معده از طریق دهان و بینی هنگام ماساژ قلبی و براثر فشار وارد شده، کاملاً طبیعی و معمول است و «عق» محسوب نمیشود؛ ناجیانِ حاضر با مشاهدهی خروج مواد غذایی از دهان و بینی این فرد که با صدا همراه بود، تصور کردند که او زنده است و اصطلاحاً دارد بالا میآورد؛ در حالی که اگر فرد زنده بوده و نبض و تنفس داشته، پس برای چه ما باید عملیات احیای قلبیریوی انجام دهیم؟
این پرستار افزود: با مشاهده خروج مواد از دهان و بینی این فرد، بلافاصله وی را به پهلو برمیگرداندیم تا محتویات خارج شود و سپس مجدداً به حالت اول برگردانده و عملیات احیا را ادامه میدادیم؛ در آن لحظه حین انجام عملیات احیا، دعا میکردم و مدام تکرار میکردم خدایا این خانم خیلی جوان است، کمک کن برگردد، کمک کن برگردد.
وی بیان کرد: وقتی اورژانس به محل حادثه رسید به آنان اعلام کردم که فرد حادثهدیده، نبض و تنفس ندارد؛ در عین حال پرسنل اورژانس باز هم خودشان علائم حیاتی وی را مجدداً بررسی و این موضوع که این فرد فاقد نبض و تنفس است را تأیید و بلافاصله او را به بیمارستان منتقل کردند.
این پرستار یادآور شد: اکنون این بیمار دچار مرگ مغزی است؛ هیچ دستگاهی در هیچجا وجود ندارد که بتواند سلولهای مردهی مغز را برگرداند؛ و چون مغز مرده است، هر چه بگذرد به مرور سایر ارگانهای بدن هم از بین میرود؛ و انتقالش به سایر شهرها هیچ اثر و فایدهای ندارد؛ مگر معجزهای شود؛ اکنون منتظریم تا برای طی روال قانونی، حداقل 3 پزشک مرگ مغزی وی را تأیید کنند.
* ابهام در زمان وقوع حادثه
یک موضوع دیگر؛ فرد حادثهدیده، در سیانس قبل که «آموزشی» و «غیرعمومی» بوده نیز حضور داشته و این ابهام مطرح میشود که باتوجه به وجود شواهدی همچون کف فراوان بر روی آب، چهرهی بسیار سفید و مرگ مغزی فرد حادثهدیده، شاید این حادثه در سیانس قبل اتفاق افتاده و بر اثر تعلل ناجیان در تخلیه کامل استخر، حادثه در سیانس بعد مشخص شده است؛ ابهامی که رئیس اداره ورزش طبس آن را شدیداً رد کرد؛ رئیس اداره ورزش طبس میگوید که 4 نفر شهادت دادهاند که فرد حادثهدیده را بین دو سیانس در رختکن استخر دیدهاند و بنابراین حادثه در سیانس قبل اتفاق نیفتاده است.
این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم؛ همسر فرد حادثهدیده که میگوید مطمئن است حادثه در سیانس قبلی اتفاق افتاده است، در پاسخ به این سؤال خبرنگار گلشن که «براساس چه دلایلی تا این حد مطمئن هستید که حادثه در سیانس قبلی اتفاق افتاده؟»، اظهار داشت: همسرم ساعت 15 با من تماس گرفت که الان دارم میروم داخل استخر (سیانس آموزشی)؛ و ساعت 16:45 برای سیانس دوم، دخترم را بیاور استخر و من در قسمت رختکن منتظرش خواهم بود؛ این روال مدتهاست ادامه دارد که همسرم ساعت 15 در سیانس آموزشی و دخترم ساعت 17 در سیانس عمومی استخر شرکت میکند و همسرم همیشه منتظر میماند تا لباسهای دخترم را عوض کرده و داخل کمد بگذارد و هزینهی استخر را پرداخت کند؛ امکان ندارد که در سیانس دوم، همسرم قبل از دخترم به داخل آب رفته باشد.
وی توضیح میدهد: هیچگاه از زبان دخترم دروغی نشنیدهام و بارها این ماجرا را از دختر 9 سالهام پرسیدم و همیشه یک حرف زده؛ دخترم میگوید: «وقتی به داخل استخر رفتم، بهدنبال مادرم گشتم اما او را پیدا نکردم؛ مسئولان استخر از من پول خواستند که گفتم پول دست مادرم است و پرسیدم مادرم کجاست؟ که آنها نمیدانستند؛ هر چه گشتم مادرم را نیافتم و به همین دلیل ناچاراً خودم لباسهایم را عوض کرده و به داخل سالن اصلی استخر رفتم و آنجا ناجیان را دیدم که دور هم نشستهاند و حرف میزنند؛ از آنها پرسیدم شما مادرم را ندیدهاید؟ گفتند اسم مادرت چیست؟ وقتی اسم مادرم را گفتم نسبت به موضوع حساس شدند؛ سپس وارد آب شدم و کمی آببازی کردم که یکدفعه متوجه شدم فردی را از داخل آب به بیرون میکشند؛ من به سمت آن فرد دویدم و از پاها و لباسش فهمیدم که مادرم است؛ و شماره پدرم را به ناجیان دادم تا با او تماس بگیرند».
همسر فرد حادثهدیده تصریح کرد: من قطع به یقین مطمئن هستم که این حادثه در سیانس قبلی اتفاق افتاده؛ به هیچ عنوان امکان ندارد که همسرم در سیانس عمومی، پیش از رسیدن دخترم به داخل آب رفته باشد؛ برای من کاملاً محرز است که این حادثه در سیانس قبلی اتفاق افتاده و در ابتدای سیانس بعدی متوجه شدهاند و جای سؤال است که چگونه در کلاس آموزشی شنا که افراد میخواهند شنا یاد بگیرند، همسرم غرق شده است.
(ما در این باره قضاوت نمیکنیم و نتیجه قطعی پس از تحقیقات رسمی مشخص خواهد شد.)
* فرد حادثهدیده دچار هیچگونه بیماری قبلی نبوده است
همسر فرد حادثه دیده یادآور میشود: همسر من دچار هیچ بیماری قبلی نبوده و تنها دارویی که مصرف میکرده، قرص آهن بوده که بسیاری از خانمها استفاده میکنند و یکی از پزشکان بیمارستان هم به من اطمینان داد که مصرف قرص آهن نمیتواند علت چنین حادثهای باشد.
وی همچنین از سمت خود و خانوادهاش، از دکتر بیتا بقایی، متخصص داخلی بیمارستان طبس به دلیل رسیدگی کامل و بیوقفه به همسرش، صمیمانه تشکر کرد.
* رئیس اداره ورزش طبس: استعفا نمیدهم
اما رئیس اداره ورزش طبس میگوید: اینکه دختر فرد حادثهدیده نتوانسته مادرش را پیدا کند دلیلی منطقی برای وقوع حادثه در سیانس قبلی نیست؛ چراکه ممکن است مادرش منتظر او نمانده و زودتر به داخل آب رفته است.
حسین قدیمی با تأکید بر اینکه مسئولیت صفر تا صد این حادثه بر عهدهی شخص خودم است، افزود: از من خواسته شد تا استعفا دهم، اما به نظر من استعفا یعنی بیتعهدی و فرار از زیر بار مسئولیت؛ تا آخر این ماجرا هستم و مسئولیت آن را میپذیرم؛ از تحقیقات سیستم قضائی و انتظامی نیز استقبال میکنم.
* وظایف ناجی غریق
راستی یک سؤال دیگر؛ وظیفه ناجی غریق چیست؟ جلوگیری از غرق شدن شناگران؟ یافتن افراد غرق شده؟ امدادرسانی به افراد غرقشده؟ ناجیان استخر طبس، در مورد این حادثه، دقیقاً به کدام یک از وظایفشان عمل کردهاند؟ قضاوت نمیکنیم و فقط چند سؤال بود!
یک ناجی غریق باتجربه و عضو فدراسیون نجات غریق و غواصی ایران در این باره به خبرنگار گلشن گفت: مهمترین و اساسیترین وظیفهی یک ناجی غریق در مرحلهی اول، پیشگیری از ایجاد حادثه و غرق شدن شناگران است؛ مسئولیت مستقیم جان شناگران در داخل استخر متوجه ناجیان است و در هر سیانس استخر حضور منجی، کمکمنجی و سرمنجی الزامی است؛ وی به تشریح کامل وظایف هر یک از این پستها پرداخت که از حوصلهی این مطلب خارج است.
سؤال؛ وای چقدر سؤال! چرا با وجود اینکه این حادثه رخ داده و هنوز زوایای آن و علت و خاطیان احتمالی مشخص نشدهاند، همچنان استخر به فعالیت خود ادامه میدهد؟ آیا همان ناجیانی که هنگام حادثه حضور داشتهاند و تعلل و سهلانگاری آنها بعید نیست، همچنان در حال فعالیت بهعنوان ناجی هستند؟
* حضور کمرنگ دستگاههای انتظامی و قضائی
نکتهی قابل تأمل اینکه، علیرغم گذشت 3 روز از این حادثهی پر حرف و حدیث، حضور دستگاههای انتظامی و قضائی در این جریان کمرنگ است.
فرمانده انتظامی طبس در گفتوگو با خبرنگار گلشن دربارهی علت عدم ورود جدی نیروی انتظامی به این حادثه، اظهار داشت: اولاً هنگام وقوع حادثه، با پلیس 110 تماس گرفته نشده و دوماً تا این لحظه هیچ شکایتی دربارهی این حادثه دریافت نکردهایم.
سرهنگ محمود علیپور در پاسخ به این شایعه که یکی از پرسنل نیروی انتظامی، همسر حادثهدیده را از شکایت منصرف کرده است، تصریح کرد: فردی که به نیروی انتظامی مراجعه کرده، برادرِ همسر فرد حادثهدیده بوده و مأمور نیروی انتظامی با هماهنگی قاضی کشیک، وی را راهنمایی کرده که باید همسر یا پدر فرد حادثهدیده برای شکایت مراجعه کنند که تا این لحظه مراجعه نکردهاند.
وی افزود: در عین حال، نیروی انتظامی تحقیقات خود درباره این حادثه را آغاز کرده که فعلاً از بیان جزئیات آن معذوریم؛ اما مردم عزیز شک نکنند که موضوع طبق روال قانونی و بدون هیچ اغماضی دنبال خواهد شد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان طبس نیز در گفتوگو با خبرنگار گلشن، ضمن تأکید بر لزوم شکایت از سوی همسر یا پدر فرد حادثهدیده، اظهار داشت: باتوجه به اینکه جرمِ عمومی و عمدی صورت نگرفته است، نیاز به شکایت شاکی خصوصی دارد و بهتر است که برای این کار، همسر یا پدر فرد حادثهدیده، مستقیماً به خود من مراجعه کنند.
حجتالاسلام امیر زارعحسینی دربارهی احتمال اغماض به دلیل در میان بودن پای یک نهاد دولتی، تصریح کرد: قاطعانه میگویم که چه موضوع، شخصی باشد، و چه مربوط به یک اداره و نهاد دولتی باشد، طبق قانون و به دور از هر گونه اغماض و مسامحه، آنچه حق و عدالت باشد اجرا خواهد شد.
همسر فرد حادثهدیده در پاسخ به این سؤال خبرنگار گلشن که «چرا تاکنون برای شکایت اقدام نکردهاید؟» گفت: وضعیت من از لحاظ روحی و روانی مساعد نبود و بیشتر پیگیر کارهای درمان همسرم بودم؛ الان نیز پیگیر اعزام همسرم به مراکز استانهای مجاور هستم و فرصت پیگیری شکایت پیدا نکردهام؛ هنگامی که برادرم برای دریافت راهنمایی به نیروی انتظامی مراجعه کرده، مأمور نیروی انتظامی با مشورت قاضی کشیک به وی پیشنهاد داده تا بهتر است ابتدا نامهی رسمی گزارش پزشکی قانونی و تأیید مرگ مغزی را از بیمارستان دریافت کرده و سپس برای شکایت اقدام کنید.
وی همچنین در پایان خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه همسرم مشکل پیدا کرده و در حال حاضر متخصص مغز و اعصاب طبس برای 20 روز به مرخصی رفته و در شهرستان حضور ندارد، درخواست دارم تا پیش از اینکه بیش از این دیر شود، زمینهی اعزام همسرم به یزد فراهم گردد؛ از مردم خوب نیز خاضعانه استدعا دارم تا برای سلامت همسرم دعا کنند.
* عدم وجود نیروی خانم در فوریتهای پزشکی 115 طبس
در جریان این حادثه، یک مشکل دیگر نیز بیش از پیش نمایان شد؛ هنگام رسیدن اورژانس به محل حادثه، چند دقیقهای طول کشیده تا استخر از حضور سایر شناگران تخلیه شود تا نیروهای اورژانس که همگی آقا هستند، بتوانند بر بالین فرد حادثهدیده حاضر شوند؛ براساس برخی اطلاعات غیرموثق زمان این اتلاف وقت، 15 دقیقه بوده است. بنابراین اگر فوریتهای پزشکی طبس دارای نیروی خانم بود، احتمالاً سریعتر میتوانست بر بالین فرد حادثهدیده حاضر شود؛ پس عدم وجود نیروی خانم در تیم فوریتهای پزشکی 115 در این قبیل حوادث یک مسأله است.
* تناقض در گفتههای مسئولان درمانی طبس
موضوع قابل توجه دیگر در مورد این حادثه، تناقض گفتههای 3 مسئول در حوزه درمان طبس است؛ ابتدا «مدیر» بیمارستان میگوید که علت حادثه سکته بوده؛ سپس «رئیس» بیمارستان موضوع سکته را شدیداً تکذیب میکند و میگوید علت قطعاً خفگی است؛ پس از آن مجدداً «مدیر» بیمارستان اعلام میکند که هیچ چیز مشخص نیست و بررسی میکنیم؛ تازه آخر از همه بعد از گذشت 2 روز از حادثه، «سرپرست» شبکه بهداشت و درمان طبس میگوید که پیگیری میکنیم؛ این میان از روابط عمومی هم که اثری نیست.
دردسرتان ندهم؛ هرچه که بوده و اتفاق افتاده، اکنون انتظار، رسیدگی به موضوع و بیان حقیقت از سوی مراجع رسمی مربوطه همچون نیروی انتظامی و دادگستری در اسرع وقت است.
این خانم حادثهدیده در حال حاضر با ضریب هوشی 3 در بخش آیسییو بیمارستان طبس بستری است؛ تنفس وی وابسته به دستگاه و در واقع وی در حالت مرگ مغزیست. از صمیم قلب برای بهبودیاش دعا میکنیم.
انتهای خبر/
نظر شما دربارهی این مطلب